-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gesneuvelden in Rwanda blijven herdenken

Gesneuvelden in Rwanda blijven herdenken

 

Een grote Belgische delegatie, onder leiding van eerste minister Charles Michel, reisde op zaterdag 6 april naar de Rwandese hoofdstad Kigali. Daar namen ze deel aan de grote herinnering aan de genocide van 25 jaar geleden. Zo betuigden ze hun eer de aan de tien gevallen militairen en hun getroffen families.

Op 7 april herdenken we jaarlijks de gesneuvelden die het leven lieten in dienst van de vrede.

Op die dag werden in 1994 tien Belgische militairen van het 2 Bataljon Commando's om het leven gebracht tijdens operatie UNAMIR. Zij droegen toen bij tot de bescherming van de Rwandese eerste minister toen het land in rep en roer stond nadat het vliegtuig van de president uit de lucht was geschoten. Het begin van een aangrijpend verhaal met desastreuze gevolgen.

Tijdens het bezoek van de Belgische delegatie stond in Kigali alles in het teken van de 25ste verjaardag van de genocide. Op diverse plaatsen waar de gruweldaden zich hadden afgespeeld, stonden mensen weer even stil bij die tragische periode. Met de aanwezigheid van de eerste minister, de chef Defensie en zowel oudere als jonge militairen van het 2 Bataljon Commando's was België sterk vertegenwoordigd op de grootschalige herdenking.

Ook de families van de gesneuvelde paracommando's vergezelden het Belgische detachement. Tijdens het aangrijpende bezoek maakten ze kennis met het moderne Rwanda van nu maar gingen ze ook de confrontatie aan met de gebeurtenissen van 25 jaar geleden, toen hun helden het leven lieten.

De Belgische delegatie sloot z'n herdenkingsreis in Rwanda af met een bezoek en plechtigheid in Kamp Kigali. Hier hadden de tien militairen na een urenlange strijd het leven gelaten. Het was een moment om even stil te staan bij het verleden en vooruit te kijken naar een betere, vredevolle toekomst.