-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Genie overbrugt de Schelde

Genie overbrugt de Schelde

Het 11 Bataljon Genie uit Burcht heeft samen met het 101 Geniebataljon uit Nederland op zaterdag 28 september 2013 een pontonbrug over de Schelde gebouwd. Daarmee oefenden de bataljons voor de brug die ze in 2014 zullen bouwen ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

De drijvende brug verbond de linkeroever met het Steen op de rechteroever, een afstand van meer dan 300 meter. De grootste uitdagingen voor de militairen waren de sterke stroming op de Schelde en het hoogteverschil tussen eb en vloed. Omdat het verschil tussen water en oever kan oplopen tot zes meter, gebruikte het 11 Bataljon Genie een valreep. Dat is een soort brug die de pontons verbindt met de verankering aan wal en die meebeweegt met de hoogte van de Schelde.

De voorbereidingen gingen al van start op dinsdag 24 september. Soldaten uit Burcht verstevigden toen de linkeroever met stalen platen. De dag erna lieten hun Nederlandse collega's hun pontons te water en vervoerden ze naar de locatie waar de brug zou komen. Op vrijdag bracht Brabo - de grootste vlottende kraan van de haven van Antwerpen - de valreep ter plaatse en verbonden de militairen de pontonbrug met de oever. Zaterdag was dan de grote dag. Twee keer verbonden de genietroepen alle pontons van de brug: één keer in de voormiddag en één keer in de namiddag.

De oefenbrug was niet toegankelijk voor het grote publiek, wat wel het geval zal zijn in 2014. Dit jaar konden slechts vijf burgers de tocht van linker- naar rechteroever maken, waaronder de acteur Herbert Flack.