-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Genie helpt bruggen bouwen in Congo

Genie helpt bruggen bouwen in Congo

 

Een Belgisch detachement ondersteunt momenteel de opleidingen aan de genieschool van Likasi. In de wijk Le Zoute volgen ze de praktijkopleiding op. Hier werken constructie- en gevechtsgenie samen om een dorp beter toegankelijk te maken.

“Deze werf is bijzonder omdat hier cursisten uit beide vakrichtingen samenwerken tijdens hun praktijkopleiding”, vertelt Jean-François D., de commandant van het Belgische coachingsdetachement. Die coaching maakt deel uit van het Programma voor Militair Partnerschap in de Democratische Republiek Congo.

“De constructiegenie zal hier een nieuwe brug ontwerpen en bouwen. Intussen bouwt de gevechtsgenie een tijdelijke brug. Zo kunnen de dorpsbewoners tijdens de werken de rivier blijven oversteken. Anders zouden die het verkeer in heel de omgeving lamleggen.”

Op de oevers van de rivier Kampupi kwam op dinsdag 26 april een grote menigte bijeen. De cursisten van beide vakrichtingen kwamen met hun instructeurs en de Belgische coaches de eerste opmetingen doen om de werf voor te bereiden.

Voor ze naar de school terugkeerden, haalden ze in atelier Kamaya, de lokale houtzagerij, hun bestelling planken van kakula op. Die lokale houtsoort is erg goed tegen druk bestand en zal dienen voor het plankier. “De cursisten zullen later minstens meesterknecht worden. Tijdens hun opleiding leren ze dus alle aspecten van een bouwwerf kennen”, voegt de detachementscommandant toe.

“Dankzij het partnerschap tussen de genieschool van Likasi, de Belgische genie en de regering kunnen we aanzienlijk besparen op handenarbeid”, vertelt Guy-Roger Mpongo van de dienst Bruggen en wegen. Die dienst heeft de werf aangevraagd om zo een nieuwe weg te kunnen aanleggen waarop ook bestelwagens kunnen rijden. Daarvoor is ook een nieuwe brug nodig. Maar niet alleen de constructiegenie is op de oevers aan het werk. De gevechtsgenie bereidt er intussen een tijdelijke brug voor.

“De tijdelijke brug die de cursisten hier voorbereiden, zullen ze enkele meters naast de brug bouwen”, legt luitenant Maîté B. uit. Zij houdt toezicht op de instructeurs voor de gevechtsgenie. “Zo kan de bevolking de rivier blijven oversteken zolang de werken duren. De omwonenden kunnen voortgaan met hun normale leven en verplaatsingen en bovendien kunnen ze zo zien hoe het werk aan de nieuwe brug vordert.”

Deze tijdelijke brug is dus een steun zolang de werken van de constructiegenie aan de gang zijn. Toch krijgen ze soms een meer langdurige bestemming. Op moeilijk bereikbare plaatsen is er vaak geen andere oplossing. De bruggen helpen natuurlijke hindernissen te overwinnen en zorgen zo voor de ontsluiting van geïsoleerde dorpen. Dat vergemakkelijkt het dagelijkse leven van de bewoners aanzienlijk, net als in Kikula.