-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Generaal Tombeur en de Slag bij Tabora

Generaal Tombeur en de Slag bij Tabora

 

19 september 1916 was een memorabele datum tijdens de Eerste Wereldoorlog. Die dag veroverde de Belgisch-Congolese Weermacht de stad Tabora in het voormalige Duits-Oost-Afrika op de Duitsers. Honderd jaar later gedenkt België tijdens meerdere plechtigheden de Groote Oorlog in Midden-Afrika, ook in Sint-Gillis.

Brussel herdenkt op verschillende manieren en plaatsen de campagnes die de Belgisch-Congolese Weermacht tijdens de Eerste Wereldoorlog in Midden-Afrika uitvoerde. Aan het monument der Afrikaanse Troepen in Schaarbeek, in de Taborastraat in Brussel, met de expo 'Congolezen tijdens de Groote Oorlog: adres onbekend' en tijdens een colloquium in de Koninklijke Militaire School. Ook in Sint-Gillis, ten zuiden van Brussel, vond op 16 september een herdenking plaats.

Hier vond generaal Charles Tombeur, baron van Tabora, zijn laatste rustplaats. Hij stond tijdens de Slag van Tabora aan het hoofd van de Weermacht en na maanden marcheren door de jungle leidde hij zijn troepen naar de overwinning. Honderd jaar later wordt zijn stoffelijk overschot opnieuw begraven, na een prachtige renovatie van het militaire kerkhof van Sint-Gillis. Hier krijgt hij een ereplaats, te midden van zijn voormalige wapenbroeders. Ook zijn achterachterneef woont de herbegrafenis bij. "Het is prachtig om te zien hoeveel mensen deze plechtigheid willen bijwonen", zegt André Deversain. "Ik ben er echt heel trots op om iemand als generaal Tombeur familie te mogen noemen."

De eigenlijke bloedlijn van de familie Tombeur stopte bij de tante van de vader van André. Zelf stamt hij af van de broer van de generaal Tombeur. Maar niettemin kent hij de geschiedenis van de Slag bij Tabora zeer goed, net als de rol die zijn achterachteroom speelde. "Hij was erg geliefd bij zowel de Belgische als Congolese troepen", vertelt André. "Hierdoor kon hij ze blijven motiveren om ook in zware fysieke omstandigheden vol te houden. Hij slaagde er ook in om de politiemacht, die de Weermacht voor de oorlog was, om te vormen tot twee professionele brigades."

Na de Slag bij Tabora keerde generaal Tombeur met zijn officieren en onderofficieren terug naar België. Hij vocht er verdienstelijk mee in de loopgraven aan de IJzer. Maar de naam van generaal Tombeur zal toch altijd verbonden blijven met de Slag bij Tabora.