-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gasmaskers op voor Toxic Chipmunk

Gasmaskers op voor Toxic Chipmunk

 

Ontmijnings- en ontsmettingsteams van de Landcomponent hebben van 7 tot 11 mei getraind in het Nederlandse Vught.

De teams bestaan uit specialisten in chemische, biologische, radiologische en nucleaire (CBRN) oorlogvoering en de explosievenopruimingsdiensten (EOD).

Normaal gezien trainen die elk apart hun specialiteiten, legt kapitein Johann uit, maar: "Wanneer er aan een IED of zelfgemaakte bom bijvoorbeeld een chemisch, biologisch, radiologisch of nucleair (CBRN) product werd toegevoegd, moeten een explosievenopruimingsteam en een CBRN-team kunnen samenwerken als CBRN-EOD-ploeg. Daarom is het nodig om de procedures zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen."

De Nederlandse landmacht beschikt sinds eind 2014 in het Nationaal Trainingscentrum in Vught over een uitgebreid scala aan nagebouwde locaties, speciaal gericht op het trainen voor onconventionele incidenten. Een metrostation, restaurants, een vliegtuigcabine, bussen, ... de mogelijkheden zijn enorm uitgebreid én realistisch. Enkele weken per jaar huurt Defensie de locatie af om de Belgische specialisten hier te laten trainen.

Tijdens de afgelopen week stemden de CBRN- en EOD-teams hun werkwijzen op elkaar af. Ze bereidden zich voor op een gezamenlijke trainingsperiode met echte stoffen, tijdens de internationale oefening Precise Response, die in juli in Canada plaatsvindt.