-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Gabonese en Belgische leger bedanken elkaar

Gabonese en Belgische leger bedanken elkaar

 

Op 13 en 14 oktober bezocht een hoge delegatie met de vicechef Defensie (VCHOD) en de commandant van de Landcomponent het oefenterrein van Tropical Storm in Gabon. Zo wilden ze het land officieel bedanken voor zijn gastvrijheid en voortreffelijke samenwerking.

Tijdens zijn bezoek ontmoette de VCHOD, viceadmiraal Hofman, de betrokken autoriteiten van Tropical Storm. Daarbij bedankte hij de aanwezige vertegenwoordigers van Gabon, Frankrijk en de Verenigde Staten voor hun waardevolle hulp bij het goede verloop van de oefening. De viceadmiraal onderstreepte ook het belang voor het personeel om "zich te trainen in een andere, uitdagende en specifieke omgeving."

Generaal-majoor Thys, de commandant van de Landcomponent, benadrukte de kwaliteit van de training die je kan behalen in dit soort omgeving en drukte zijn wens uit om de ervaring te herhalen.

De commandant van de Lichte Brigade, kolonel Descheemaeker, bedankte de Gabonese militairen voor hun gastvrijheid, inzet en professionalisme op het terrein. Hij benadrukte ook de gemeenschappelijke militaire waarden tussen zijn mensen en de Gabonese soldaten.

Als gastheer verklaarde de stafchef van het Gabonese leger dat zijn land vereerd was om de Belgische troepen te mogen ontvangen. Hij merkte op dat de Fransen nog steeds op Gabonees grondgebied blijven trainen en de Belgen nu hetzelfde doen. Een bewijs dat zowel het terrein als de omstandigheden in zijn land erg geschikt zijn.

Hij bemerkte ook dat de naam van de oefening, Tropical Storm, perfect gekozen was. Het weer was immers een deel van de reden waarom een van de doelstellingen van de Belgische en Gabonese staf niet gehaald werd.

De doelstellingen voor deze grootschalige oefening werden behaald, ook al moesten er sommige bijgesteld worden. Omwille van de weersomstandigheden en technische problemen, konden er niet zoveel Gabonese parachutisten als gepland hun heropfrissingssprongen uitvoeren. Toch hebben onze C-130-piloten alles eraan gedaan om dit mogelijk te maken, zodra het sein op groen stond tot aan het einde van de oefening.

De tweede herziene doelstelling was de dropping van voedselpakketten voor de bevolking van de regio Lambaréné, een van de oefenzones van Tropical Storm. Als ondersteuning van de noden van de bevolking en het eigen imago wilde Defensie 32 ton aangekochte rijst droppen. Die praktische aanpak zou tegelijk een gebaar naar de bevolking zijn geweest én een training voor het eigen personeel met de LAGES-techniek: Low Altitude Gravity Extraction System. In Gabon is momenteel echter het kleine regenseizoen aan de gang, wat Defensie verplichtte om zijn plannen te wijzigen. Uiteindelijk bracht een C-130 de helft van de rijst ter plaatse via de luchthaven van Lambaréné. De rest werd overgedragen aan het Gabonese Rode Kruis.

De stafchef van het Gabonese leger eindigde zijn bedankingen met de opmerking dat ook al neemt de operationele samenwerking toe, ook de structurele samenwerking tussen het Belgische en Gabonese leger niet moet achterblijven. Aansluitend deed hij meteen een oproep tot meer opleidingen voor stafofficieren bij onze instellingen.