-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Fregat Louise-Marie klaar voor operatie Sophia

Fregat Louise-Marie klaar voor operatie Sophia

 

Het Belgische fregat F931 Louise-Marie vertrok vorige week vanuit zijn thuishaven met 176 personen aan boord. De vaste bemanning is vergezeld van een Nederlandse ploeg van 21 seatrainers, die gedurende de eerste week ondersteuning geeft bij een doorgedreven training.

De transit naar het operatiegebied duurde een week. Het ideale moment om de bemanning verder voor te bereiden op de missie. Aangezien het schip volledig operationeel uitgerust en gereed is, ligt de lat van de training meteen zeer hoog. De focus ligt op het interne gevecht, met schade- en brandbestrijdingsoefeningen, maar ook op externe acties. Hier ligt de nadruk op boardings, reddingsacties en het verzamelen van inlichtingen om die correct te analyseren.

Het fregat wordt nu volop ingezet om mensensmokkel en wapenhandel te bestrijden op de Middellandse Zee. Dit brengt de nodige risico’s met zich mee en daarom moet het schip klaar zijn om zich te verdedigen. Vuursteun met wapens van verschillende kalibers hoort dus ook bij die intensieve training.

De bemanning werd aangevuld met duikers van DOVO, een tolk van de Landcomponent, een aalmoezenier, een helikopterteam van de Luchtcomponent en een dokter van de Medische Component, dus alle componenten slaan de handen in elkaar. De helikopter zal verkenningsvluchten uitvoeren en kan ook vuursteun leveren tijdens boardings. Met behulp van gesimuleerde gewonden  konden de dokter en haar team de medische noodprotocollen te controleren. Dit biedt ook de kans om de individuele militairen intensief te trainen op de medische eerste acties (zelfhulp – kameradenhulp).

Na een week varen en intensief trainen meerde het fregat in Sicilië aan om brandstof te laden en communicatieapparatuur te installeren. Zo kan het met andere EUNAVFOR MED-eenheden communiceren over een beveiligde EU-verbinding. De Louise-Marie is nu al op zee om onder de EU-vlag het businessmodel van de smokkelaars te ontwrichten, wapensmokkel te identificeren, eventueel wapens in beslag te nemen en te vernietigen en indien nodig mensenlevens op zee te redden.

Gedurende de operationele periode zal het fregat ook inlichtingen overmaken aan de NAVO in het kader van operatie Sea Guardian.