-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Fregat F931 Louise-Marie vervoegt het NAVO-eskader SNMG1

Fregat F931 Louise-Marie vervoegt het NAVO-eskader SNMG1

 

Sinds 20 oktober maakt het fregat Louise-Marie deel uit het NAVO-eskader SNMG1 (Standing NATO Maritime Group 1), één van de vier permanente maritieme eskaders. Het schip zal de komende twee maanden deelnemen aan de NAVO oefening Trident Juncture en daarnaast een eigen oefenprogramma afwerken. Op 30 november wordt het schip weer in thuishaven Zeebrugge verwacht.

Ongeveer een week geleden is het startsein gegeven voor Trident Juncture, een verdedigingsoefening in het kader van artikel 5 van het NAVO-verdrag. De oefening focust zich op het principe van collectieve verdediging, de kern van het oprichtingsverdrag van de NAVO. Het is een uniek en duurzaam principe dat loyaliteit, engagement om elkaar te beschermen en een geest van solidariteit binnen het Bondgenootschap tot stand brengt. Sinds dit jaar maakt ook het fregat Louise-Marie deel uit van het maritieme gedeelte van de oefening, naast de detachementen van de Land- en Luchtcomponent.

Specifiek krijgen 50 000 personeelsleden van NAVO-bondgenoten en partnerlanden de uitdaging om samen te werken in de verdediging van hun grondgebied en bevolking tegen potentiële tegenstanders. Dit aantal maakt van de Trident Juncture de grootste collectieve verdedigingsoefening van de afgelopen jaren. Alleen al voor het maritieme gedeelte worden meer dan 60 schepen voorzien, waaronder het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman. 

Na drie weken oefening zal de Louise-Marie verder patrouilleren met de SNMG1 in de Baltische Zee. Daar zal ze een eigen oefenprogramma volgen van het maritiem eskader dat momenteel onder het bevel staat van de Deense Commodore Anders Friis. Zijn vloot bestaat naast de Louise-Marie uit het Deense vlaggenschip L17 Esbern Snare, het Portugese fregat F332 Corte Real en het Noorse fregat F313 Helge Ingstad.