-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Frans-Belgische samenwerking op hoog niveau

Frans-Belgische samenwerking op hoog niveau

 

Generaal-majoor vlieger Claude Van de Voorde, de commandant van de Luchtcomponent, heeft op 29 en 30 november 2013 zijn Franse ambtsgenoot bezocht, generaal vlieger Denis Mercier. Het doel: de huidige samenwerking tussen onze legers onderhouden en nieuwe pistes voor de toekomst onderzoeken

Al jaren werken Frankrijk en België samen om militaire piloten op te leiden. Na hun basisopleiding op SF-260M Marchetti in Bevekom, zetten de Belgische leerling- piloten hun opleiding verder in Frankrijk. De jachtpiloten worden opgeleid in Frankrijk, de transportpiloten doen dat in Avord. De helikopterpiloten worden ook opgeleid in Frankrijk, meer bepaald in Dax.

Beide generaals bestudeerden nieuwe pistes voor samenwerking in verband met de NH90-helikopter en het militaire transportvliegtuig Airbus A400M, die beide landen zullen aankopen. Synergiën zijn inderdaad mogelijk in het domein van opleiding, training en logistiek.

Nadat ze de vliegbasis van Saint-Dizier bezochten, voerde generaal-majoor vlieger Claude Van de Voorde een vlucht uit aan boord van een Dassault Rafale, het recentste Franse gevechtsvliegtuig, in het gezelschap van generaal vlieger Denis Mercier.