-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Fly to your Dream wordt realiteit

Fly to your Dream wordt realiteit

 

Een deel van de vliegbasis in Bevekom is op 5 april gereserveerd voor 230 jongeren die naar de jobdag van de Luchtcomponent komen. Er is spektakel in de lucht en informatie over alle toestellen op de grond. Bijzonder dit jaar zijn wel de strenge veiligheidsmaatregelen.

Aan de ingang van de vliegbasis staat een lange rij jongeren. Ze moeten hun identiteitskaart bovenhalen terwijl speurhonden hun rugzakken besnuffelen op explosieven. “Na de aanslagen in Brussel is ook de waakzaamheid aan de ingang van onze kazerne verhoogd”, vertelt kapitein François Opsomer, commandant van het smaldeel troepenbescherming van de 1 Wing. “Dit is een groot evenement, daarom laten we niets aan het toeval over. Zo controleren we niet alleen aan de ingang, maar voeren we ook constant patrouilles uit binnen de vliegbasis.”

Eens de jongeren gecontroleerd zijn, kunnen ze al hun vragen afvuren op de piloten en techniekers van de Luchtcomponent. Terwijl de demoteams van het Marchetti-propellervliegtuig, de Agusta-helikopter en het F-16-gevechtsvliegtuig acrobatische toeren uithalen in de lucht, kunnen de jongeren terecht bij de talrijke informatiestanden. Maar ze kunnen ook elk toestel van de Luchtcomponent terugvinden aan de grond. Plaatsnemen in een F-16, wandelen door een NH90-helikopter of meevliegen met een Embraer-passagiersvliegtuig, het kan allemaal.

“Ik vind de Alpha-Jet het mooiste vliegtuig van de Luchtcomponent”, vertelt Niels Mahieu, jobdag-bezoeker. “Het is een vrij oud toestel, maar het is mijn droom om er als technieker aan te werken. Momenteel studeer ik aeronautica engineering aan de VIVES-Hogeschool in Oostende. Ik hoop om via dat diploma aangeworven te worden bij Defensie. Een auto is ook leuk om aan te sleutelen, maar een vliegtuig is toch een stapje hoger en een klasse apart.”