-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

F-16’s onderscheppen Russische vliegtuigen

F-16’s onderscheppen Russische vliegtuigen

 

Twee Belgische F-16’s hebben twee Russische bommenwerpers onderschept. Dat gebeurde op maandag 15 januari tijdens een spoedinterventie boven de Noordzee, ten noorden van Nederland.

De F-16’s zijn om 11.21 u opgestegen vanop de basis van Florennes. Ze hadden van het Combined Air Operations Centre (CAOC) in Uedem (Duitsland) het bevel gekregen om twee Russische militaire vliegtuigen te onderscheppen in de Nederlandse verantwoordelijkheidszone boven de Noordzee.

Om 11.51 u kregen ze de Russische toestellen in het oog: twee TU-160 ‘Black Jack’ Tupolev-bommenwerpers. Dat gebeurde op ongeveer 9.000 meter hoogte boven de Noordzee, ten noorden van Nederland. De Belgische F-16’s bleven de Russische vliegtuigen volgen tot vliegtuigen van de Britse Luchtmacht de opdracht overnamen.

Permanent staan er twee F-16’s paraat voor dringende interventies bij schendingen van het Benelux-luchtruim. Die taak van quick reaction alert (QRA) voeren Belgische en Nederlandse gevechtsvliegtuigen om de beurt uit. Momenteel gebeurt dat vanaf de vliegbasis van Florennes.

De gevechtsleidingscentra in Glons en Nieuw-Milligen houden dag en nacht respectievelijk de Belgisch-Luxemburgse en de Nederlandse sector in de gaten. Wanneer een vliegtuig het Benelux-luchtruim binnenvliegt zonder radiocontact te maken, alarmeren zij de QRA. De vliegtuigen van de QRA stijgen binnen enkele minuten op om het toestel te onderscheppen.

Voor de QRA-opdracht wisselen Nederland en België elkaar in principe om de vier maanden af. Omdat de Belgische F-16's vorig jaar langer in het Midden-Oosten bleven, voerde de Nederlandse luchtmacht gedurende acht maanden de QRA uit. Nu de Nederlandse F-16’s opnieuw in het Midden-Oosten actief zijn, voert de Belgische Luchtcomponent de QRA uit.