-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

F-16’s naar Jordanië

F-16’s naar Jordanië

 

Vanop de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel zijn op maandag 27 juni 2016 zes F-16 toestellen vertrokken naar Jordanië. Daar zullen ze het komende jaar bijdragen aan de coalitie tegen IS.

Minister van Defensie belast met Ambtenarenzaken Steven Vandeput en generaal-majoor vlieger Frederik Vansina, commandant van de Luchtcomponent, woonden het vertrek van de gevechtstoestellen bij. Het Belgische detachement zal de taak overnemen van hun Nederlands collega's. Dat was al vorig jaar overeengekomen met de coalitiepartners. De Belgische deelname aan operatie Inherent Resolve, de coalitieoorlog tegen IS, beslaat zowat vijf procent van de totale coalitie. Behalve de zes toestellen en piloten gaan ook technici mee naar Jordanië. Daarnaast is er ook een Belgische delegatie aanwezig in de hoofdkwartieren in Qatar en Duitsland (Ramstein).

Minister Vandeput verwacht dat de Belgische F-16's ook nu weer een rol kunnen spelen in het terugdringen van IS, vooral in Irak, en wanneer nodig in Syrië: "We hebben zelf nog op 22 maart vastgesteld wat IS betekent, ook voor onze eigen veiligheid. Het is evident dat we veiligheid in eigen land moeten garanderen, maar als we IS op lange termijn willen verslaan, zullen we dat moeten doen daar waar hun bakermat is, in het Midden-Oosten."

De Belgische F-16's kregen net voor hun vertrek nog een software-update, een nieuwe stap in de continue modernisering van hun capaciteiten. Generaal-majoor vlieger Vansina benadrukt het belang van goed materiaal en training: "Onze F-16's zijn niet meer de jongste, maar worden continu gemoderniseerd. Ze zijn nog altijd gelijkaardig aan wat andere luchtmachten hebben aan F-16's, dus we zijn even goed uitgerust. De training van onze piloten is ook van wereldniveau. We hebben veel jonge, gemotiveerde mensen die dat prachtig doen."