-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

F-16's in actie in Italië

F-16's in actie in Italië

 

Het 1ste smaldeel van de 2 Tactische Wing ontplooit zich van 24 september tot 5 oktober 2018 op de Italiaanse luchtmachtbasis Gioia Del Colle. Onze F-16's nemen het daar tijdens een oefening op tegen verschillende tegenstanders uit verschillende partnerlanden.

Het Belgische detachement bestaat uit 76 militairen. Tijdens de oefening zullen ze luchtgevechten oefenen tegen andere types gevechtsvliegtuigen en zelfs tegen elektronische bedreigingen. Onder de tegenstanders de Eurofighter Tyfoon en de F-35, twee mogelijke opvolgers voor onze F-16.

Gedurende twee weken dient de Italiaanse luchtmachbasis als uitvalsbasis voor luchtoperaties waarin verschillende types vliegtuigen elk een eigen taak uitvoeren: combined air operations. Intussen zal een vliegtuig gespecialiseerd in elektronische oorlogvoering hun opdrachten trachten te bemoeilijken.

Op de basis van Amendola zullen Italiaanse beeldanalisten hun Belgische collega's inwijden in de verwerking van de beelden die de gevechtsvliegtuigen en drones doorsturen. Die kennis zullen ze gebruiken om in ons land een soortgelijk veiligheidscentrum uit te bouwen.

Tijdens de tweede week zullen de Belgische analisten de training van onze piloten ondersteunen door hen een zo volledig mogelijk informatiedossier over hun doelwitten te bezorgen.