-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

F-16-smaldelen bundelen krachten in Grieks luchtruim

F-16-smaldelen bundelen krachten in Grieks luchtruim

 

De Griekse luchtmachtbasis van Araxos was in december 2019 de uitvalsbasis voor Ares Spirit: een oefening met F-16’s van het 349 en 350 smaldeel. Gedurende een viertal weken hielden ze samen een squadron move.

“De gezamenlijke move is een bottom-up initiatief waarbij beide smaldelen hun middelen samenbrengen om een grote ontplooiing te organiseren”, zegt luitenant-kolonel vlieger Ron Van Thienen, smaldeelcommandant van het 349 fighter squadron.

“De twaalf vliegtuigen hebben nagenoeg allemaal dezelfde configuratie. Zo kunnen alle piloten met al hun sensoren vliegen, waardoor ze optimaal kunnen trainen. Dat is niet altijd mogelijk op onze thuisbasis Kleine-Brogel of Florennes” vervolgt hij, terwijl hij de indrukwekkende flight line aanschouwt.

“Bovendien is het Griekse luchtruim, waarin de missies gevlogen worden, veel groter dan het Belgische. Hier kunnen we nagenoeg zonder restricties supersonisch vliegen en gebruik maken van chaff en flare, wat in België niet toegestaan is” besluit Ron.

Tijdens de belangrijke oefening voerden de piloten deze types zendingen uit:

  • lucht-grondmissies met luchtbescherming tegen verschillende tegenstanders
  • trainen tegen en met bevriende grond-luchtverdedigingseenheden (Hawk, Patriot)
  • plannen en uitvoeren van combined air operations en high value assets
  • dogfight tegen diverse vliegtuigtypes zoals Mirage 2000 en F-16C/D
  • close air support met Griekse en Belgische JTAC en fixed wing assets
  • live firing van lucht-luchtmissiles voor jonge piloten
  • testen van satellietcommunicatie in een operationale omgeving

Door tijdens de squadron move beide smaldelen tot één groter geheel samen te bundelen, werd zowel het personeel als het materieel van beide eenheden aangesproken en stonden er twaalf F-16-gevechtsvliegtuigen ter beschikking. Dit is een unicum voor beide luchtmachtbasissen.

Bovendien is de luchtmachtbasis van Araxos geen onbekend terrein voor onze Belgische F-16-smaldelen. In 2011 nam het 349 smaldeel op dezelfde basis aan een oefening deel, toen het tijdens het conflict in Libië moest tussenkomen.

Na acht jaar was het voor het Belgische en het Griekse smaldeel een blij weerzien. De Griekse smaldeelcommandant van toen is intussen bevelhebber van de Griekse luchtmachtbasis geworden.