-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Explosieve interoperabiliteit voor het Eurocorps

Explosieve interoperabiliteit voor het Eurocorps


Het Eurocorps heeft zijn genie-elementen naar Ingolstadt, Duitsland gezonden voor een oefening die Duitse, Belgische, Spaanse, Franse en Luxemburgse troepen verzamelde. Hun specialisten in explosieven en decontaminatie deelden gedurende een week hun operationele ervaring. Een explosieve mengeling!

EURETEX 2014 bracht 300 militairen samen die zich specialiseren in explosieven, weersvoorspellingen, decontaminatie en monsterneming van giftige stoffen. Samen vormen ze de geniecapaciteit van het Eurocorps, gekazerneerd in Straatsburg. Dat korps, dat veel ervaring heeft met internationale operaties, neemt in juli 2016 de leiding van de Europese battlegroup. Voor die datum leveren de verschillende naties troepen zodat ze in perfecte harmonie kunnen samenwerken en klaar zijn om hun taken uit te voeren wanneer dat nodig is. Het uiteindelijke doel van het Eurocorps- commando is om tot een sterke interoperabiliteit tussen de verschillende geniecomponenten te komen: Spaanse cartografen analyseren het terrein dat de Belgische en Duitse geniesoldaten moeten overschrijden; Beierse ontmijners sonderen de grond van een gebouw dat hun landgenoten later zullen onderzoeken. Daarbij krijgen ze steun van de Belgen, die op hun beurt weer bewaakt worden door een Duitse drone ; of nog een Duits pantservoertuig dat besmet werd door een explosieve stof, waarbij mensen en materieel meteen ondersteuning krijgen van een Frans team dat gespecialiseerd is in decontaminatie.

Het Eurocorps, gebaseerd in het militaire kwartier Aubert de Vincelles in een buitenwijk van Straatsburg, werd in 1992 opgericht. Het valt onder het bevel van luitenant-generaal Guy Buchsenschmidt (BE). Momenteel bestaat het uit vijf naties: Frankrijk, Duitsland, België, Spanje en het Groothertogdom Luxemburg. Op 1 januari 2016 zal ook Polen toetreden.