-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Evacuatie op het strand van Lombardsijde

Evacuatie op het strand van Lombardsijde

 

Van 26 tot 30 maart was de omgeving van het militaire kwartier van Lombardsijde het toneel voor Medic Fusion. Met die grote oefening trainden het 1 en 4 EMI (Element voor Medische Interventie) medische evacuaties. Tegelijkertijd leerden beide eenheden elkaar ook beter kennen, met het oog op een fusie in de nabije toekomst.

De nadruk van de oefening van donderdag lag op de pre-hospital care: de patiëntenzorg tot aan de evacuatie naar een hospitaal. Na een gesimuleerde aanslag op het strand maakte vooral de hoeveelheid aan gewonden duidelijk hoe belangrijk het is om snel het juiste soort hulp aan de juiste patiënten toe te wijzen.

Bij een evacuatie staat het medisch personeel er niet alleen voor. Tijdens de oefening ondersteunden de mensen van het 11 Bataljon Genie de evacuaties met hun Zodiacs. De 1 Wing uit Koksijde deed hetzelfde met zijn reddingshelikopter. Eerder die week werkte ook de lokale brandweer al mee aan een evacuatieoefening in Nieuwpoort.

De naam van de oefening was niet toevallig gekozen. Sinds enkele weken werken 1 en 4 EMI kort intensief samen met het oog op een toekomstige fusie. Met deze oefening hebben ze alvast samen de hele keten van de pre-hospital care goed getraind.