-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

EUTM: de Ardense Jagers waken

EUTM: de Ardense Jagers waken

 

De European Union Training Mission in Mali (EUTM Mali) ging in februari 2013 van start. Sindsdien hebben talrijke Belgische eenheden in Mali voet aan wal gezet. Op Belgisch niveau draagt het Bataljon Ardense Jagers van Marche-en-Famenne momenteel de verantwoordelijkheid voor de force protection van het kamp in Koulikoro. Maar de Jagers hebben ook andere taken.

Naarmate de missie vordert, moeten de Malinese strijdkrachten nieuwe cursussen volgen en dus in nieuwe zones trainen. Kati is er daar één van.

“Net zoals in Koulikoro verzekeren de Belgische militairen de veiligheid van de trainingen in de oefengebieden”, aldus luitenant-kolonel Etienne Goudemant, korpscommandant van het Bataljon Ardense Jagers. “Het doel is een veilige ruimte te creëren voor de instructeurs zodat zij zich op hun taak als lesgever kunnen concentreren.”

Personen of materiaal escorteren behoort eveneens tot de taken van de Jagers. “Vergeleken met operatie Vigilant Guardian (OVG) in de straten van ons land, leunt de force-protectionmissie in Mali al meer bij het werk van een infanterist aan”, voegt de luitenant-kolonel er nog aan toe.

Bij hun terugkeer zullen de Jagers zeker nog in onze straten worden ingeschakeld. “Het bataljon zal stand-by staan voor de opdracht EUBG 2018”, verklaart de luitenant-kolonel. “We moeten ons dus op die missie voorbereiden. Het bataljon zal dan anders worden samengesteld.”