-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

EUBG-speerpunt is aangescherpt

EUBG-speerpunt is aangescherpt

 

In de tweede helft van 2018 zal Defensie de Infantry Task Force leiden van de European Union Battle Group (EUBG), de interventiemacht van de Europese Unie. Voor die opdracht namen van 4 tot 15 juni meer dan duizend militairen deel aan de oefening Quick Lion, in de streek rond Spa en Elsenborn.

De European Union Battle Group (EUBG) is een snel inzetbare eenheid van de Europese Unie waarvan de samenstelling jaarlijks wijzigt. Vanaf juli 2018 zullen 2.500 militairen uit België, Nederland, Luxemburg, Duitsland en Oostenrijk die plaatsen invullen. Naast het hoofdkwartier voor de aansturing bevat de battle group ook een infanteriemacht die op het terrein zal opereren. Kolonel Jean Crucifix zal het operationeel hoofdkwartier van de EUBG leiden.

De Ardense Jagers fungeren vanaf het tweede semester als speerpunt voor de EUBG-opdracht. Daarbij krijgen ze versterking van de Carabiniers-Grenadiers en een compagnie Nederlandse Infanterie. Daarom trokken die eenheden begin juni richting de Oostkantons voor de oefening Quick Lion. Tijdens die oefening stoomden ze zich klaar voor een mogelijke inzet tijdens uiteenlopende operaties.

De deelname van Nederlandse grondtroepen en helikopterpiloten uit Oostenrijk gaf Quick Lion een internationaal tintje. Zo kunnen de landen samen trainen, wat essentieel is voor de samenwerking bij de EUBG. Naast de militairen namen ook gemeentelijke en regionale diensten aan de oefening deel.

Tijdens de oefening opende het Kamp Elsenborn op woensdag 13 juni zijn deuren voor de pers en autoriteiten. Belgische militairen demonstreerden hen hoe ze op het terrein opereren. Binnen enkele weken zijn onze mannen en vrouwen klaar om in reële situaties hetzelfde uit te voeren.