-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

EUBG 2014-2: opdracht volbracht

EUBG 2014-2: opdracht volbracht

 

Op 31 december 2014 loopt de stand-byperiode van de European Union Battle Group 2014-2 ten einde. Sinds juli dit jaar stond die paraat om ingezet te worden bij conflictsituaties, humanitaire rampen en catastrofes. Er namen ongeveer 3.500 militairen aan deel uit België, Nederland, Luxemburg, Duitsland, Spanje en de voormalige Joegoslavische republiek Macedonië.

Vijf dagen na de politieke beslissing op Europees niveau, kan de European Union Battle Group (EUBG) ingezet worden in een straal van 6.000 kilometer rond Brussel. Tijdens de voorbereiding en de stand-byperiode van EUBG 2014-2 was België het leidende land.

Kolonel Philippe Boucké, de commandant van EUBG 2014-2, kreeg meermaals felicitaties voor het goede werk van zijn staf en zijn personeel. 3.500 militairen uit zes landen voorbereiden en trainen om binnen de kortste termijn in actie te komen is geen gemakkelijke opdracht. Maar door inzet, samenwerken en teamspirit stond de EUBG 2014-2 klaar voor zijn opdracht.

Naast een ontplooibaar hoofdkwartier, geleverd door het hoofdkwartier van de Medium Brigade in Leopoldsburg, bestond de EUBG 2014-2 uit een infanteriemacht onder leiding van het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers uit Leopoldsburg. Als ondersteuningstroepen kon de EUBG 14-2 rekenen op het Bataljon Jagers te Paard, een polyvalente geniecompagnie, een batterij veldartillerie en een polyvalent helikopterdetachement. Zij werden aangevuld door een medisch detachement, een logistiek bataljon en een bataljon voor communicatie- en informatiesystemen.

In 2015 levert België een bijdrage aan de EUBG met een batterij luchtafweer op korte afstand (short range air defence of SHORAD). In 2018 zal ons land in Benelux-verband weer de leiding nemen over de EUBG, samen met de Nederlanders.