-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Emerald Move on the move

Emerald Move on the move

 

Enkele zeemijlen ten zuiden van het Italiaanse eiland Sardinië dobbert het Nederlandse schip Zr. Ms. Rotterdam. Het neemt samen met zes andere schepen deel aan de grootste Europese amfibieoefening in vijf jaar. Voor het eerst levert ook de Belgische Defensie mensen en middelen voor dit Europese Amfibische Initiatief.

"Vandaag zijn we gestart met de eerste fase van de oefening Emerald Move", klinkt het op maandag 2 oktober door de intercom van het amfibisch transportschip Rotterdam. Tijdens die eerste stap gaan troepen en voertuigen aan land om eerst zelf te trainen en nadien de troepen van andere landen te vervoegen. In totaal hebben twaalf landen hun amfibiecapaciteiten gemobiliseerd, waaronder België. Italië heeft de leiding over de oefening.

Het dok van de drijvende mastodont Zr. Ms. Rotterdam loopt 's ochtends geleidelijk vol met water. De vijf zodiac-motorboten van het 4 Bataljon Genie varen uit om de stranden te verkennen van de 200 km² grote oefenzone. Ondertussen verzamelen de Nederlandse en Britse troepen zich aan het dok in het schip voor het transport naar een van de stranden.

Vanaf 4 oktober zullen dertig militairen van het 3 Bataljon Parachutisten de tripartiete compagnie vervolledigen. Ondertussen tracht het Belgische Fire Support Team, samengesteld uit gronddoelbegeleiders of forward air controllers, de Italiaanse coördinaten op de landkaarten te ontcijferen om zo snel mogelijk luchtsteun te kunnen leveren aan de landtroepen.

De oefening Emerald Move is een trainingsplatform van het Europese Amfibische Initiatief (EAI). Door regelmatig samen te oefenen wil het vanaf 2020 amfibische troepen inzetten die tot op brigadeniveau operationeel kunnen samenwerken. Met die doelstelling in het achterhoofd lanceert het EAI elke vijf jaar een amfibische oefening van formaat. Met een intense training van veertien dagen kunnen de leden zich op elkaar afstemmen.

Het EAI telt vijf volwaardige leden die over het complete amfibiepakket aan mensen en middelen beschikken. Nederland behoort al een tijdje tot die groep. België heeft zich sinds 2015 aangesloten als gedeeltelijk lid, met specifieke amfibische mogelijkheden.

De oefening Emerald Move moet de Belgische Defensie mee lanceren in de werkwijze van het EAI en zijn leden. Zo kan Defensie zijn eigen amfibische kwaliteiten verbeteren en zich inbedden in het internationale amfibisch kader.