-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Einde van een indrukwekkende loopbaan

Einde van een indrukwekkende loopbaan

 

Vorige week kondigde topsporter Defensie Marino Vanhoenacker aan dat hij met onmiddellijk ingang de triatlonsport vaarwel zegt. Het einde van een grootse carrière die 22 jaar duurde en hem 17 Ironman-overwinningen opleverde. Een afscheid van een fenomeen ...

Uitgerekend op zijn 43ste verjaardag verspreidde Marino het bericht dat hij er een punt achter zet. Ondanks de ambitie om de oudste Ironman-winnaar te worden, voelde de topatleet aan dat zijn lichaam om rust schreeuwt en nam daarom deze beslissing.

"Al enkele maanden valt het me moeilijk om me nog langer te motiveren", aldus korporaal Vanhoenacker. "Wanneer je niet meer wilt afzien en de drang niet meer voelt om jezelf te pijnigen, weet je dat het moment daar is om ermee te stoppen. Een grote show rond mijn afscheid wou ik er ook niet rond maken, zo ben ik niet. Na meer dan twintig jaar alles voor deze sport te geven, is het mooi geweest."

In die 22 jaar zette Vanhoenacker een reeks neer waarvan velen kunnen dromen. In 1997 startte hij zijn carrière als duatleet maar zette al snel de stap richting de triatlon. In 2005, het jaar dat hij Defensie vervoegde, tekende hij meteen voor de grote doorbraak. In Florida schreef hij zijn eerste Ironman-zege op zijn naam; het begin van een indrukwekkende reeks. In totaal zou hij maar liefst zeventien Ironmans winnen waaronder acht keer in Oostenrijk. Daar let hij in 2011 een wereldrecordtijd op de tabellen noteren.

Op de befaamde Ironman van Hawaï, het wereldkampioenschap, stond hij in 2010 als derde op het podium. Zijn laatste grote wapenfeit was in mei 2018. Met de zege in Australië was hij de allereerste triatleet die op elk continent een Ironman-zege boekte.

Hoe voor Marino de verdere carrière bij Defensie eruitziet is nog onduidelijk. Wat wel vast staat is dat Defensie afscheid neemt van een groot topsportambassadeur. Iets waar we alleen maar trots en dankbaar voor kunnen zijn.