-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Einde missie voor Bataljon Bevrijding – 5 Linie

Einde missie voor Bataljon Bevrijding – 5 Linie

 

Het laatste materieel van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie is op 16 december teruggekeerd uit Litouwen. De meeste militairen van het bataljon verlieten het land al op 13 december. Vier maanden lang namen ze deel aan de NAVO-operatie enhanced Forward Presence (eFP), een verzamelnaam voor vier battlegroups die de oostgrens van de NAVO versterken.  

Het was een indrukwekkend zicht op maandagochtend aan de kade van de haven van Klaipeda, in het uiterste westen van Litouwen. 82 voertuigen, 27 trailers en 78 containers, goed voor in totaal zo’n 1700 ton materieel, vormden lange rijen op de kade, klaar om ingeladen te worden in het gecharterde schip.  

Dat duurde langer dan gepland door een storm die in de nacht van 15 op 16 december de haven teisterde en haar verplichtte om alle toegangen tot haar kades af te sluiten. Het laden van het Belgische materieel, dat gepland was in de vroege ochtend, moest daardoor verlaat worden naar de middag.  

De Belgische militairen, waarvan het merendeel afkomstig van het Bataljon Bevrijding – 5 Linie uit Leopoldsburg en het 4 Bataljon Genie uit Amay, kwamen eind augustus 2019 aan in Litouwen. Vier maanden lang maakten ze deel uit van de Duits geleide battlegroup eFP Litouwen.  

De NAVO heeft vier dergelijke battlegroups opgericht in Litouwen, Estland, Letland en Polen om haar aanwezigheid aan de oostelijke grens van de alliantie te vergroten. De battlegroups moeten de kracht van de trans-Atlantische band van de NAVO aantonen, hun steun aan de Baltische staten in de verf zetten en mogelijke tegenstanders ontraden.