-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eerste vlucht voor NH90 in marineversie

Eerste vlucht voor NH90 in marineversie

De eerste Belgische NH90-helikopter NFH heeft op 5 april 2013 zijn luchtdoop gekregen in Donauwörth (Duitsland). Tijdens die eerste vlucht testte de bemanning de basissystemen van de helikopter die de Sea King zal vervangen.

Op 21 december ontving Defensie al de eerste NH90 in de versie voor troepentransport (TTH of Tactical Transport Helicopter). In Donauwörth was het de beurt aan zijn maritieme tegenhanger, de NFH (NATO Frigate Helicopter).

Na een eerste vlucht van 45 minuten toonde de piloot zich erg tevreden over de capaciteiten van het toestel. "Deze eerste vlucht was een noodzakelijke stap", verklaart Xavier Poupardin, directeur-generaal van NHIndustrie, het consortium dat de NH90 bouwt, "aangezien we weten dat de ondertussen verouderde Sea King dringend aan vervanging toe is."

De NH90 weegt 11 ton en is de meest moderne helikopter in zijn klasse. De huidige versie van de NFH, in de configuratie full operational capability, lijkt sterk op die van de Nederlandse Koninklijke Marine.

Defensie heeft acht NH90's besteld: vier TTH en vier NFH. De TTH-toestellen zullen transport- en verbindingsopdrachten uitvoeren. De NFH-helikopters zullen maritieme operaties ondersteunen. Ze kunnen bijvoorbeeld opstijgen vanop een fregat of helpen bij reddingsopdrachten op zee. In totaal bestelden veertien landen hier 529 exemplaren van.

In de komende weken zijn er nog verdere testvluchten gepland om het gedrag van de helikopter in de lucht te testen.