-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eerste tussenbalans voor de Godetia

Eerste tussenbalans voor de Godetia

 

Van 24 tot 26 augustus lag het logistieke steun- en commandoschip Godetia in de haven van het Noorse Bergen. Schip en bemanning hebben er daarmee de eerste van een vijf maand lange deelname opzitten aan de Standing NATO Mine Counter Measures Group, de NAVO mijnenbestrijdingsvloot SNMCMG1.

Na twee weken speuren naar mijnen voor de Noorse kust was de haven van Bergen een welverdiend rustpunt voor de Godetia en kon de eerste balans opgemaakt worden van de opdracht. Het hoofddoel van de vloot is mijnenvelden uit de beide Wereldoorlogen beter in kaart te brengen. Dat leverde acht mijnen op, waarvan er twee opgeblazen werden.

De Godetia vervult twee taken tijdens deze opdracht. Enerzijds voorziet het andere schepen van de vloot van logistieke steun, vooral in de vorm van brandstof. De Alouette III aan boord kan verder mensen of materieel snel tussen de schepen vervoeren. Anderzijds is de Godetia vlaggenschip van de vloot. Het bevel over deze vloot is met fregatkapitein Peter Ramboer in Belgische handen. Zijn staf stuurt de vloot aan vanop de Godetia.

"De Godetia leent zich perfect voor Defence diplomacy," vertelt korvetkapitein Gert Laenen. Hij is commandant van de Godetia. "We nodigen telkens onze ambassadeurs, consuls en ereconsuls uit voor een maaltijd of een receptie wanneer we in een haven zijn,. Zij nodigen andere personen uit die ter plaatse wonen en werken. We gebruiken die recepties om onze taken toe te lichten en de mensen bewust te maken van de risico's die er nog zijn in de Noorse fjorden. Dat is tot nu toe goed gelukt en we zullen dat dan ook blijven doen tijdens de rest van de campagne."

De Godetia wordt op 14 december terug thuis verwacht.