-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eerste Spike-missiles herlanceren internationale samenwerking

Eerste Spike-missiles herlanceren internationale samenwerking

 

In Bergen-Hohne, Duitsland, zijn op 17 en 20 november de eerste Belgische Spike-missiles afgevuurd. Tijdens een Nederlands schietkamp profiteerden instructeurs van het Competentiecentrum Landcomponent en het 2 Bataljon Commando's van de Nederlandse expertise met de grond-grond-missiles van de Israëlische fabrikant Rafael.

Defensie ontving de laatste missiles Spike LR in de tweede helft van 2015. Na een training op binnen- en buitensimulatoren, was het nu tijd voor testen in realistische gebruiksomstandigheden. "Het was een erg positieve ervaring, al de schoten zijn goed verlopen", verklaart kapitein Tim De Zitter, beheerder van de antiverdedigings- en antitankmissiles van Defensie.

"De instructeurs hebben het nieuwe wapensysteem meteen onderworpen aan lastige scenario's, ook al beschikten ze ter plaatse maar over vier missiles", gaat hij verder. Door de steun en gedeelde ervaring van de Nederlandse Defensie, gekoppeld aan de simulatortrainingen, konden ze de nieuwe aankoop meteen uittesten in realistische omstandigheden.

De instructeurs hebben dan de overige zes schoten overgelaten aan het 2 Bataljon Commando's. Zij waren erg tevreden met het nieuwe wapen. De paracommando's namen aan het oefenkamp deel als voorbereiding op hun deelname aan de NATO Response Force (NRF) in 2016. De 180 missiles en 60 geschutsposten werden al verdeeld tussen hun eenheid en zes andere van de Lichte en Medium Brigade.

Het NAVO-agentschap voor steun en aankopen (NSPA), organiseert de opleidings- en stockbeheerprogramma's tussen de zeven lidstaten van het Land Combat Missile Support Partnership Committee Spike. Dat zijn:Polen, Finland, Nederland, Spanje, Duitsland, Slovenië en België. In die context zal ons land in maart 2016 de Spike-partners ontvangen voor een technisch workshop.