-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Eerste nationale kampioenschap militaire meerkamp

Eerste nationale kampioenschap militaire meerkamp

 

Het Koninklijk Militair Instituut Lichamelijke Opvoeding (KMILO) organiseerde op donderdag 15 juni het eerste nationaal kampioenschap militaire meerkamp. Zo’n honderd militaire sportievelingen zakten voor de gelegenheid af naar Eupen, waar ze vijf verschillende proeven kregen voorgeschoteld.

De dag begon in het stedelijk zwembad van Eupen, waar de deelnemers in militair tenue een aantal obstakels moesten overwinnen in het water. Van het zwembad ging het in looppas naar het sportterrein van Defensie, vier kilometer verder. Daar ging de meerkamp verder met precisie- en verwerpen met een granaat, schieten, een hindernissenparcours en een cross.

Bijzonder bij de meerkamp was dat de deelnemers niet alleen te werk gingen maar in duo, waarbij de twee atleten elkaar mochten helpen bij het overschrijden van een hindernis bijvoorbeeld. Het sterkste duo dat het beste kan samenwerken wint.

“De wedstrijd kadert volledig in de nieuwe aanpak van het KMILO”, zegt majoor Nathalie Beerden, commandant van het KMILO. “Wij willen ons echt richten op de klant en diens noden, en de operationele insteek wordt steeds belangrijker. We gaan ons dus focussen op wat de militair nodig heeft op fysiek vlak: een basisgezondheid, met een goede core stability, functionele fitheid om zijn job uit te kunnen oefenen, en operationele fitheid. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de marine: zij werken op een kleine oppervlakte, hun training moet daar rekening mee houden.”

Bij de kleine eenheden werd de 10 groep Communicatie- en Informatiesystemen nationaal kampioen militaire meerkamp. Bij de grote eenheden kon Het Bataljon Carabiniers Prins Boudewijn – Grenadiers die titel op zijn naam schrijven.