-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Een plaats in de wielerwereld”

“Een plaats in de wielerwereld”

 

De wind giert langs de wielrenners op de luchtmachtbasis in Koksijde. Eenheden van over heel België nemen er op dinsdag 22 oktober 2013 met een ploeg deel aan het nationaal militair wielerkampioenschap tijdrijden.

"Voor het derde jaar op rij hebben meer dan dertig ploegen zich ingeschreven", vertelt adjudant Ludo Van den Bossche, medeorganisator. "De wedstrijd is een echt succes voor onze eenheid 1 Element Medische Interventie, die dit event coördineert." Aangezien kleinere eenheden minder kans maken tegenover de grotere, zijn er drie categorieën: small, medium en large units.

Van start tot aankomst vechten de renners tegen de felle wind. Ook voor het team van het 29 Bataljon Logistiek uit Grobbendonk was de wind hun grootste vijand. "Zo veel tegenwind is een zware dobber", vertelt korporaal Tom De Kort. "Je moet goed samenwerken en regelmatig wisselen vooraan." Dankzij hun team spirit slepen zij de beker bij de medium units in de wacht.

Tussen de wielrenners vind je ook af en toe een vrouw terug. Een van hen is eerste soldaat Latoya Brulee. Ze is topsporter bij Defensie en rijdt mee met haar eigen eenheid: het Air Traffic Control Center uit Semmerzake. Moe maar voldaan komt ze na het parcours van vijftien kilometer over de eindmeet. "We zijn er vanaf het begin ingevlogen", vertelt de topsporter. "Vrouwen starten langzamer. Het is dus even aanpassen. Maar ik kan zeker mijn mannetje staan." Haar ploeg zette de beste tijd neer van alle small units.

Bij de laatste categorie, large units, snelde de 10 Tactische Wing uit Kleine Brogel naar de overwinning. Alle winnaars zetten een mooie tijd neer. "Met dit sportieve event," besluit Ludo Van den Bossche, "tonen we aan dat Defensie een plaats heeft in de wielerwereld."