-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een laag extra voor de militaire politie

Een laag extra voor de militaire politie

 

In normale omstandigheden is het niet de bedoeling dat de militaire politie (MP) kogelvrije vesten draagt op het nationale grondgebied. Het huidige veiligheidsklimaat gebiedt echter dat zij te allen tijde die vest dragen. Aangezien door de inzet van troepen op straat alle stocks verdeeld waren, deed Defensie beroep op zijn Competentiecentrum Steunmaterieel en Producten (CC MP) om nieuwe vesten te maken, specifiek voor de MP's.

Om snel te voldoen aan de vraag van eind juli 2015, moest de ondersectie ‘Doek en leder’ van het departement Werkplaatsen meerdere projecten stopzetten. De prioriteit was nu om de vesten te vervaardigen volgens de functionele vereisten van de materieelbeheerder: ze moesten kort zijn om samen met de MP-gordel te dragen en ergonomisch aangepast om met de motor te rijden.

Projectverantwoordelijke adjudant Steven Deplancke legt uit: "Dit model is gebaseerd op de politievesten. In functie van de opdracht kunnen er verschillende types beschermingsplaten in: de soepele ballistische bescherming of die in combinatie met keramische platen om de graad van bescherming te verhogen."

De vervaardiging van de nieuwe vesten gebeurde in nauwe samenwerking met de Military Police Group: van het prototype in september tot de levering van het eerste lot in januari 2016 aan de MP's voor het Federaal Parlement (Militair Detachement van het Paleis der Natie) en een tweede lot in juni voor de Military Police Group.

'Made in Ypres'

Het prototype werd door twee werknemers gemaakt. De productiecel met negen specialisten, grotendeels gevormd bij het CC MP in Ieper, kreeg de opdracht om 272 ergonomische vesten voor een doelgroep te maken. Het kogelvrije vest weegt bijna acht kilo, is volledig met de hand gemaakt, telt 58 onderdelen (stof, velcro, riemen, enzovoort) en is beschikbaar in zes maten. “Je mag per vest vijf werkuren tellen met een kostprijs van om en bij de 190 euro”, verklaart majoor Patrick Bryon. Hij is tevreden met het werk dat zijn personeel leverde en toont ons het etiket met het opschrift 'Designed & made by CCMP Ieper – Belgian Defence'.

Ieder exemplaar onderging voor de levering een test met de respectievelijke platen en het ontwerppatroon ging in de database. De laatste leveringen zijn lopende en hopelijk zijn ze bevredigend voor de gebruikers. Deze realisatie van het CC MP toont nogmaals de diversiteit in het kunnen van Defensie.