-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een eeuw militaire beeldverslaggeving

Een eeuw militaire beeldverslaggeving

 

Vanaf vrijdag 20 april opent in de Luchtvaarthal van het Koninklijk Legermuseum een nieuwe tijdelijke tentoonstelling, getiteld '100 jaar Militaire fotografie en cinematografie'.

Drie jaar hebben ze eraan gewerkt. Vanaf 20 april kan iedereen het resultaat van het werk van fotografen Patrick Brion en Malek Azoug gaan bekijken. In honderd beelden, aangevuld met camera's en ander materiaal, geven ze een overzicht van een eeuw beeldverslaggeving door militairen.

De Eerste Wereldoorlog was het eerste mondiale conflict waarin de foto- en cinematografie een belangrijke rol speelden. Eind 1915 werd de Service photographique de l'Armée belge (S.P.A.B.) opgericht. Met enkele korte hiaten is die dienst tot op vandaag blijven bestaan. Intussen veranderde ze wel meermaals van werking en van naam. Heel wat bekende figuren uit de audiovisuele en journalistieke wereld van vandaag hebben ooit hun legerdienst volbracht bij de Cinemadienst van de Landmacht (CDPLM) of bij (Tele)Vox.

Op 19 april is er al de officiële vernissage. Tijdens die opening van de tentoonstelling wordt ook de brochure '14-'18 van het War Heritage Institute en het herdenkingsprogramma '14-'18 voor 2018 voorgesteld.