-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een dag op zee met de Leopold I

Een dag op zee met de Leopold I

 

De rekruteringspartners van Defensie, zoals de VDAB, FOREM, Actiris en de ONEM, zijn op woensdag 28 mei ingescheept op het fregat Leopold I. Zo kon hun personeel zich een beter beeld vormen van de beroepen bij de Marinecomponent.

Binnenkort vaart de Leopold I weer naar Somalië om er deel te nemen aan de Europese antipiraterijopdracht Atalanta. Maar vorige week heeft het schip nog enkele ongewone bezoekers meegenomen voor een dag op zee. “Die dag konden we aan de rekruteringsverantwoordelijken tonen hoe een schip en het leven aan boord in elkaar zitten”, legt fregatkapitein Tanguy Botman uit, de commandant van de Leopold I. “Het was voor ons ook de gelegenheid om ons nieuwe materieel uit te testen en ermee te trainen voor we naar Atalanta vertrekken.”

Van in het ruim tot op de brug konden de bemanningsleden-voor-één-dag het schip verkennen en kennis maken met zowat alle functies die de bemanning uitoefent. Om het bezoek volledig te maken, simuleerden de zeelui de reddingsprocedure ‘man overboord’. Nadat ze de oefenpop Oscar weer aan boord hadden gebracht, maakte het schip zich op om een Alouette III-helikopter te ontvangen, die zijn capaciteiten kwam tonen.

“Dit soort dagen is erg nuttig”, vertelt Dominique Maas, verantwoordelijke van een job- en opleidingscentrum bij de FOREM. “Zo kunnen we concreet ontdekken welke jobs er bestaan bij de Marinecomponent. We weten nu beter welke competenties en vaardigheden nodig zijn om op een schip te werken. Zo kunnen we onze kandidaten beter informeren en begeleiden. Deze dag heeft niet alleen onze blik geopend over Defensie, we zijn nu veel beter op de hoogte van al wat er komt kijken bij de uiteenlopende beroepen aan boord.”