-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een blik naar boven

Een blik naar boven

 

Op 3 mei vond op het militaire domein van Elsenborn de finale plaats van het wetenschappelijk ruimtevaartproject CanSat Belgium. Leerlingen uit het vijfde en zesde middelbaar ontwierpen een satelliet (Sat) ter grootte van een blik (Can). Die konden ze daarna lanceren op de luchthaven van Elsenborn.

Sinds 2010 organiseert het Europese Ruimtevaartagentschap ESA de CanSat-competitie. Het programma biedt leerlingen de unieke kans om een eerste praktijkervaring in de ruimtevaart op te doen. De jongelui bepalen zelf het doel van hun missie, ontwerpen de CanSat, bouwen de componenten en voeren tests uit en bereiden de lancering voor. Zowel tijdens als na de vlucht analyseren ze alle verzamelde gegevens.

Jonge mensen ondersteunen bij hun inspanningen voor de wetenschap is waar dit project om draait. Daar werkt Defensie graag aan mee door voor de nodige faciliteiten te zorgen. De twaalf finalisten verbleven een nacht in het kamp van Elsenborn om er de laatste hand aan hun satellieten te leggen. Het vliegveld van Elsenborn fungeerde als locatie voor het lanceerplatform.

Het winnende team, IsaTwo van het Sint Pieterscollege in Ukkel, zal België vertegenwoordigen tijdens de internationale CanSat-wedstrijd van het ESA, in juni 2019 in Italië.