-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een Belg aan het hoofd van het Eurocorps

Een Belg aan het hoofd van het Eurocorps

In Straatsburg is luitenant-generaal Guy Buchsenschmidt op vrijdag 28 juni 2013 commandant geworden van het Eurocorps. Frankrijk en Duitsland hebben die internationale organisatie in 1992 opgericht. Buchsenschmidt is de derde Belg die de prestigieuze functie op zich neemt.

Generaal Buchsenschmidtwas al twee jaar stafchef van het Eurocorps. Nu volgt hij de Franse generaal Olivier de Bavinchove op. Het Eurocorps telt vijf kaderlanden (Duitsland, België, Spanje, Frankrijk en het Groothertogdom Luxemburg) en bestaat uit twee onderdelen: een staf van ongeveer 400 militairen en een internationale brigade van meer dan 500 personen als ondersteuning voor het commando. Die operationele commandostructuur kan zich snel ontplooien in het buitenland voor opdrachten van de NAVO of de Europese Unie.

"Ik denk dat we de banden moeten aanhalen met de instellingen van de Europese Unie", verklaarde de kersverse commandant na de bevelsoverdracht. "Dat aspect werd in het verleden een beetje onderschat en ik denk dat we bepaalde samenwerkingsverbanden kunnen uitwerken met de Europese instellingen, de Europese defensie en zo meer."

Het Eurocorps is gevestigd in Straatsburg. De internationale eenheid was van januari 2012 tot januari 2013 nog ontplooid in Afghanistan. Ongeveer 300 militairen werkten er op de staf van de International Security Assistance Force (ISAF).