-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Een belangrijke militaire ontplooiing in de haven van Zeebrugge

Een belangrijke militaire ontplooiing in de haven van Zeebrugge

 

De M/V Endurance is donderdag 31 januari met de kostbare lading aangemeerd in de haven van Zeebrugge. Eenmaal de helikopters gemonteerd zijn, vliegen ze via de Amerikaanse basis van Chièvres over naar Duitsland om in Oost-Europa gestationeerd te worden.

Ze vervangen de toestellen en het personeel van de 4th Combat Aviation Brigade, 4th Infantry Division uit Fort Carson in Colorado. Die waren al negen maanden op post in Europa in het kader van de Amerikaanse operatie Atlantic Resolve, een gecombineerde operatie met zijn NAVO-partners.

Het Amerikaanse leger is alvast volop gestart met de ontscheping van een tachtigtal helikopters en 1.900 militairen in de haven van Zeebrugge. De inzet is een versterking van de oostflank van de NAVO. De ontscheping gebeurt gelijktijdig met de ontplooiing van voertuigen van een gepantserde brigade in de haven van Antwerpen. Er worden helikopters van verschillende types ontscheept met AH-64 Apache-aanvalshelikopters, CH-47 Chinook en UH-60L en M Black Hawk-transporthelikopters. Die behoren toe aan de 1st Combat Aviation Brigade, 1st Infantry Division uit Fort Riley in Kansas.

De Marine, en vooral haar steundienst, is actief betrokken bij dit huzarenstuk. Dagelijks bereidt de keuken de klok rond gerechten voor de technici en het steunpersoneel.