-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Duikers in actie

Duikers in actie

 

Tijdens de operatie Open Spirit vormt elk bemanningslid van de mijnenjager Narcis een schakel in het proces naar een succesvol onschadelijk gemaakte mijn. De laatste schakel daarin zijn de duikers-ontmijners.

Met vijf zijn ze aan boord van de Narcis, de duikers-ontmijners. Zij moeten ervoor zorgen dat een mijn op de bodem van de Baltische Zee na zo’n zeventig jaar eindelijk de lucht in gaat. Wanneer de centrale van de Narcis een mijn ontdekt, zijn het vaak de duikers-ontmijners die letterlijk tot op de bodem moeten uitzoeken of het wel degelijk een mijn is en om welk type het gaat. Bij een bevestigend antwoord zijn het ook zij die een explosieve lading op de mijn bevestigen, om ze vanop afstand op te blazen.

Geen ongevaarlijk beroep dus, maar ze zijn er dan ook goed voor opgeleid. “Het is geen gemakkelijke opleiding”, zegt eerste matroos Kevin Maclot, ondertussen al drie jaar duiker-ontmijner op de Narcis. “Ze duurt negen maanden, verdeeld in verschillende categorieën. Daarbij leren we onder andere duiken met verschillende gasmengsels, waardoor we langer onder water kunnen blijven.”

Na die negen maanden en met redelijk wat wilskracht ben je dan duiker, maar daar stopt het niet. “Als je ook ontmijningsopdrachten op land wilt uitvoeren zoals in Afghanistan, dan moet je de ontmijningscursus volgen”, gaat Kevin verder. ‘Die duurt nog eens een jaar en is minstens zo zwaar als de duikcursus. Als je die met succes afrondt, kan je ook ontmijner worden.”