-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Dronedrukte in Florennes

Dronedrukte in Florennes

 

De luchtmachtbasis van Florennes vormde op 17 en 18 maart het middelpunt van hevige drone-activiteit, ook bekend als UAV's: unmanned aerial vehicles. Voor de tweede editie van de UAV Days waren militairen uit Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Finland en Zwitserland naar de basis afgezakt.

Ze waren samengekomen bij het 80 UAV Squadron in Florennes om het militaire nut van drones te bespreken. "Als enige eenheid van Defensie die drones gebruikt, missen we soms ervaringen van anderen, een kritische blik en nieuwe ideeën om onze capaciteiten verder te ontwikkelen", legt luitenant Eric Lenaerts uit, de organisator van het evenement.

Op woensdag 18 maart bespraken ze de luchtvaartveiligheid. 's Ochtends vertelden de landen welke incidenten ze al hadden meegemaakt en welke oplossingen ze hadden gevonden. Een goede gelegenheid om ervaringen uit te wisselen rond de operationele inzet van drones en om te praten over de veiligheid in het Europese luchtruim.

De Duitse kapitein Spressler hoopte vooral meer te leren uit de fouten van anderen: "Ik zal mijn ervaring delen en aan mijn team doorgeven wat ik hier geleerd heb. Zo kunnen we fouten vermijden die we anders misschien zouden maken."

Verder hadden ze het ook over technische en weerkundige problemen en tactische toepassingen. Tal van onderwerpen waar elke deelnemer wel ergens iets van opstak.