-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

DOVO op land én op zee

DOVO op land én op zee

 

Tijdens de NAVO-oefening Northern Challenge, die van 18 tot 28 september doorging in de buurt van de IJslandse hoofdstad Reykjavik, lag de focus op IED’s. Dat zijn zelfgemaakte bommen waarmee terroristen onnoemelijk veel slachtoffers maken. Niet alleen op land, maar steeds vaker ook op zee.

“Vandaag hebben we een oefening gedaan waarbij patrouilleschepen van de alliantie willen aanmeren in de haven van een land in burgeroorlog”, legt Xavier het oefenscenario van de dag uit. Hij is duiker-ontmijner bij DOVO. “Voordat de schepen kunnen binnenvaren, moeten we de haven doorzoeken, want de bevolking heeft iets verdacht gevonden aan de kaai.”

Het vermoeden van de inwoners blijkt correct. Het team van Xavier vindt inderdaad een geïmproviseerde bom, vastgebonden aan de kaai. Dat soort bommen komt steeds vaker, weet de commandant van de oefening, Sean Heaton. “We zien meer en meer maritieme IED’s verschijnen over heel de wereld, bijvoorbeeld in Libië en Syrië, waar de kustregio overgaat op landgebied.”

In dat soort omgevingen moeten ontmijners dus zowel met maritieme als met land-IED’s kunnen omgaan. “Daarop focussen we ons dan ook veel meer dan vroeger”, besluit Heaton.

In België bestaat die focus al langer. Wanneer de politie DOVO oproept om explosieven onschadelijk te maken, dan kan die zowel landontmijners als duiker-ontmijners inzetten. Die laatsten kunnen zowel als maritieme als landbommen onschadelijk maken. DOVO is dus mee met de ontwikkelingen in de IED-wereld.

Tijdens oefeningen zoals Northern Challenge krijgt DOVO de kans om dit te tonen en om te zien hoe andere landen hetzelfde probleem aanpakken. “Voor mij is dit zeker en vast een verrijking”, besluit Xavier. “We zien hier nieuwe technieken van andere landen en krijgen nieuwe inputs waarmee we onszelf kunnen verbeteren.”