-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

“Dit is de volgende stap”

“Dit is de volgende stap”

 

De landstrijdkrachten van België, Nederland en Luxemburg willen nauwer samenwerken. Om die ambitie te concretiseren, hebben de commandanten van de Belgische en Nederlandse Landmacht en de commandant van het Luxemburgse Militaire Centrum op 24 maart een intentieverklaring ondertekend.

Om de samenwerking tussen de drie landmachten een officiële vorm te geven, kwamen de Belgische generaal-majoor Jean-Paul Deconinck, de Nederlandse luitenant-generaal Mart de Kruif en de Luxemburgse kolonel Yves Kalmes samen in de Koninklijke Militaire Academie in Breda

"Het doel van de intentieverklaring is om een meer permanente samenwerkingsstructuur te creëren voor de Belgische Medium Brigade, de Nederlandse 13 Lichte Brigade en de Luxemburgse Landstrijdkrachten", zegt generaal de Kruif, voormalig commandant van de Nederlandse Landmacht. "We zullen de bestaande samenwerking uitdiepen en onze doctrines en tactische procedures delen. We zullen ook gemeenschappelijke oefeningen uitvoeren en de lessen die we tijdens operaties leren met elkaar delen."

Een Benelux-samenwerking op defensievlak bestaat al lang. Zo tekenden de drie landen al in april 2012 de Benelux Declaration of the Ministers of Defence on cooperation in the area of defence. "Dit is niet nieuw", bevestigt ook generaal de Kruif. "Dit is gewoon de volgende stap die we nemen."