-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

"Deze ervaring is van onschatbare waarde"

"Deze ervaring is van onschatbare waarde"

 

Aan de rand van de Congolese stad Kindu wappert achter een omheining de Belgische vlag. Het is het kamp Lwama, sinds mei 2013 de thuisbasis voor een honderdtal Belgische paracommando's. Hun doel: een snelle interventie-eenheid opleiden van het Congolese leger.

Een dichte ochtendmist hangt boven het paradeplein van het kamp Jericho in Kindu. Een bataljon van het Congolese leger staat er opgesteld rond de Belgische en Congolese vlag. En onder die eerste wappert een kleine paarse vlag met een woeste luipaardenkop. Dit is het symbool van de vorming die het 3 Bataljon Parachutisten uit Tielen hier geeft aan het 323 Bataljon URR (unité de réaction rapide of snellereactie-eenheid). Met een honderdtal militairen trotseren zij de tropische hitte om hun commandokennis en -vaardigheden door te geven aan de Congolese rekruten.

Een opdracht die niet vanzelfsprekend is, getuigt instructeur luitenant Philippe Fallon-Kund: "Door de taalbarrière en de culturele verschillen is het niet altijd eenvoudig onze boodschap juist en snel over te brengen. Herhaling en geduld zijn dan ook de kernwoorden van deze operatie." Toch houdt dit de instructeurs niet tegen om alle facetten van hun commandovaardigheden door te geven aan de Congolese militairen. Zwemmen in open water, touwenparcours, zelfverdediging en schieten zijn maar enkele onderdelen die ze onder de knie moeten krijgen.

De vorming 'URR 323' is echter geen eenrichtingsverkeer. "Ook de Belgen hebben veel baat bij de operatie", vertelt majoor Piet Baert. Die neemt in Kindu de rol van detachementscommandant op zich. "Onze paracommando's zijn verbonden met dit continent", gaat hij verder. "Als er een evacuatie moet gebeuren in een Afrikaans land zijn het de paracommando's die vertrekken. De ervaring die we hier opdoen kan dus van onschatbare waarde zijn in de toekomst."