-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie traint douanetrainers

Defensie traint douanetrainers

 

Twaalf douaniers bevolkten van 21 november tot 2 december de kazerne van Leopoldsburg. Ze volgden er een korte maar doorgedreven opleiding in zelfverdedigings- en schiettechnieken, net als de militairen die voor operatie Vigilant Guardian op straat patrouilleren.

De aanslagen van 22 maart legden bij heel wat hulpdiensten een aantal lacunes bloot. In navolging van de politiediensten heeft de federale overheidsdienst (FOD) Financiën eveneens de steun aan Defensie gevraagd in het kader van de opleiding van hun douaniers.

"Het stereotiepe beeld van 'de douanier' die aan de grens voertuigen controleert, is voorbijgestreefd", legt Frédéric Chanteur uit. Hij is douanier-rechercheur in de regio Charleroi. "We hebben nu veel meer taken en middelen. We dachten dat we goed op alles voorbereid waren. Nu we hier deze opleiding volgen, zijn we vaak verrast hoeveel effectiever de militairen hun wapens of eerstehulpmiddelen gebruiken."

Hoewel ook de douanediensten in de loop der jaren moderner materiaal kregen, bleef het expertiseniveau gelijk. Op gebied van schieten hebben de militairen intussen nieuwe methodes en technieken aangeleerd. Daardoor zijn zij beter voorbereid op hedendaagse bedreigingen.

Op vraag van de FOD Financiën organiseerde Defensie deze eenmalige opleidingsperiode. De bedoeling is dat de opgeleide douaniers nadien hun collega's opleiden. Net als de politie kunnen ze daarvoor de faciliteiten van Defensie gebruiken: schietterreinen, logement, enzovoort.

"Vooral het gebruik van schietbanen in de openlucht is een hele verbetering", beamen de deelnemers. "Veel dynamischer, veel meer mogelijkheden. Dat maakt het leuker én effectiever."