-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie steunt ingenieursstudenten

Defensie steunt ingenieursstudenten

 

Op de militaire vliegvelden van Bevekom en Zutendaal kan je deze zomer een opmerkelijk toestel spotten. Het Punch Powertrain Solar Team, een ploeg van 21 ingenieursstudenten van de K.U.Leuven, stoomt zich klaar voor zijn zevende deelname aan de Bridgestone World Solar Challenge 2017, het wereldkampioenschap voor wagens op zonne-energie.

De race zal van start gaan op 8 oktober 2017. De teams moeten in ongeveer vijf dagen iets meer dan 3.000 kilometer afleggen, dwars door Australië.

Tijdens de vorige editie, in 2015, eindigden de Belgen op een vijfde stek, op anderhalf uur van de Nederlandse winnaars. Een teleurstelling, want de achterstand was grotendeels te wijten aan straftijd en mechanische pech. Het team steekt zijn ambitie om deze editie te winnen dan ook niet onder stoelen of banken.

Nu de zonnewagen vrijwel klaar is, willen de studenten de mogelijkheden en beperkingen testen. Voor de snelheids- en remtesten hebben ze lange rechte stukken weg nodig. De wagen is echter niet toegelaten op de openbare weg. Daarom stelt Defensie hen de landingspistes van Bevekom en Zutendaal ter beschikking. Bevekom heeft een van de langste banen van België en is dus ideaal voor deze testen.