-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie steunt de strijd tegen bosbranden in de Amazone

Defensie steunt de strijd tegen bosbranden in de Amazone

 

Defensie heeft voor het Belgian First Aid & Support Team (B-FAST) logistieke steun naar het Amazonegebied gestuurd. Met 336 tenten, 14 generatoren en 672 muskietennetten helpen ze de reddingswerkers van de Boliviaanse civiele bescherming in hun strijd tegen de bosbranden.

Op maandag 9 september laadden militairen de goederen op een vrachtwagen in de kazerne van Peutie. Via de luchthaven van Oostende vertrekt het humanitair materiaal op 10 september met een Antonov-vrachtvliegtuig naar Bolivië. De militaire Movement Control Group coördineert de verzending met de betrokken douaneautoriteiten om het materiaal ter plaatse te krijgen.

Grote delen van Zuid-Amerika zijn getroffen door bosbranden in het Amazonegebied, waaronder ook Bolivië. Meer dan 4 miljoen hectare Amazonewoud ging al in de vlammen op. Over het hele grondgebied werden meer dan 2 000 brandweerlieden ontplooid. Het gaat om de meest verwoestende branden in meer dan tien jaar en de moeilijke maand september, die traditioneel veel branden kent, is nog maar net begonnen. De Boliviaanse overheid vroeg dan ook om hulp aan de internationale gemeenschap.

Via het Europees coördinatiemechanisme van de Europese Commissie biedt ons land hulpgoederen aan. Ook andere Europese landen zoals Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk hebben beslist om gespecialiseerde hulp te sturen.

De federale overheidsdienst (FOD) Buitenlandse Zaken coördineert de B-FAST-missie. Naast Defensie zorgen Ontwikkelingssamenwerking, de FOD's Binnenlandse Zaken, Beleid en Ondersteuning en Volksgezondheid voor de logistieke en administratieve steun.