-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie rekruteert nieuwe viervoeters

Defensie rekruteert nieuwe viervoeters

 

Sinds kort heeft de militaire politie haar eerste viervoeter in de rangen: Layka. Ze volgde samen met haar meester een intensieve opleiding. Die was slechts een voorbode voor meer, want de komende twee jaar wordt de Military Police Group met acht honden versterkt.

Honden bij Defensie zijn niets nieuws. Dat de MP's viervoeters inzetten is dat wel. Omdat de honden vaak met mensen in contact zullen komen, moeten ze eerst een structurele opleiding en doorgedreven training doorlopen.

De opdrachten van de MP-hond lopen fel uiteen: gebouwen controleren, gewone interventies uitvoeren of steun bieden aan militairen op opdracht. "Onze hond moeten erg tolerant zijn", weet Peter, instructeur van de nieuwe opleiding bij de MP Groep. "Ze moeten in alle situaties gepast kunnen reageren en wanneer nodig zorgen voor ontrading. Daarom neemt de opleiding enkele weken in beslag, maar die periode is zeker broodnodig."

De hondenmeester kan de cursus met hond pas beginnen nadat hij zelf geslaagd is in zijn opleiding tot MP. In het kwartier Meerdaal in Oud-Heverlee worden de hond en zijn meester samengevoegd en tot een team gevormd. Nadien beginnen ze samen bij de MP Groep aan de operationele vorming, om als team op het terrein te kunnen optreden.

Layka en Peter waren tot dusver al te zien op enkele evenementen, waaronder de grote medailleparade in Brussel op 28 maart. Het uiteindelijke doel is dat de teams ook steun kunnen leveren tijdens buitenlandse operaties.

De eerste opleiding ging in maart van start, maar daar zal het niet bij blijven. Naast de huidige vorming wil het MP-detachement in Leopoldsburg zich met nog drie honden versterken. Ook in het detachement van Marche-en-Famenne zal de komende jaren vier honden rekruteren.