-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie neemt afscheid van Mistral

Defensie neemt afscheid van Mistral

 

37 luchtdoelartilleristen uit Lombardsijde hebben op donderdag 11 mei voor de laatste keer een missile afgevuurd met het Mistral wapensysteem.

De Belgische chef van Defensie generaal Marc Compernol en zijn Estse collega generaal Riho Terras zakten speciaal voor die historische gebeurtenis af naar het Estse militaire oefen- en schietterrein te Rutja, waar de Belgische luchtdoelartilleristen van 5 tot 13 mei hun laatste Mistral- training houden.

Het Mistral wapensysteem werd in mei 1993 in gebruik genomen. Defensie kocht in totaal 858 missiles aan, waarvan er 643 werden afgevuurd. 86 procent daarvan raakte het doel. "Onze missiles werden geleverd tussen 1992 en 1994", aldus luitenant-kolonel Christoph Huys, commandant van het Bataljon Artillerie. "Sommige zijn dus al 25 jaar oud. Maar van de acht missiles die we tijdens deze trainingsperiode hebben gevuurd, raakten er nog steeds zeven hun doel."

Het verhaal van het Belgische Mistral wapensysteem is echter nog niet helemaal afgelopen. "Er staat nog een Mistral peloton standby tot 31 december 2017 in het kader van de NATO Response Force", gaat luitenant-kolonel Huys verder. "Daarnaast blijven we voorlopig ook de Estse luchtverdedigingseenheden steunen met doelwitten voor hun vuren."