-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie kijkt tevreden terug op Frans-Belgische pilotenopleiding

Defensie kijkt tevreden terug op Frans-Belgische pilotenopleiding

 

De Belgisch-Franse Advanced Jet Training School (AJeTs), om militaire piloten op te leiden, is officieel afgesloten. Dat gebeurde op donderdag 11 oktober met een afsluitingsceremonie op de Franse luchtmachtbasis BA120 van Cazaux, in het departement Gironde.

Op aansturing van de toenmalige Defensieministers Michèle Alliot-Marie en André Flahaut gingen de Franse en Belgische luchtmacht in 2003 over tot een verregaande samenwerking voor de opleiding van hun piloten.

Die samenwerking kwam er omwille van een overcapaciteit aan gemoderniseerde Alpha-Jet vliegtuigen, een minimaal quota aan Belgische leerling-piloten en een tekort aan opleidingsvliegtuigen bij het Franse Armée de l’Air. Parallel met onze F-16’s hadden de Belgische Alpha-Jets een midlife update gekregen, met een nieuwe head-up display, gps-navigatie en schietsymbolen, zodat de toestellen moderner en beter uitgerust waren dan de Franse.

Na vijftien jaar kan de Belgische Luchtcomponent terugblikken op een zeer positieve samenwerking met de Franse luchtmacht. Ons land voerde meer dan 50.000 vlieguren uit en leidde daarbij 165 Belgische en 215 Franse piloten op.