-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie herdenkt V-Day

Defensie herdenkt V-Day

 

Defensie heeft op 8 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Dat deed het naar jaarlijkse gewoonte met een plechtigheid aan het graf van de Onbekende Soldaat in Brussel.

Op 8 mei 1945 om 15.00 uur, exact 74 jaar geleden dus, kreeg de Europese bevolking te horen dat de Tweede Wereldoorlog gestreden was. Het Duitse leger had een nacht eerder zijn capitulatie ondertekend, waardoor de geallieerden zegevierden.

De oorlog had echter een zware tol geëist. Europa lag in puin. Tussen 1940 tot 1945 lieten naar schatting 55 miljoen mensen het leven door het oorlogsgeweld. Meer dan 85.000 van hen waren Belgen. Om hen te herdenken houdt Defensie jaarlijks een plechtigheid bij het graf van de Onbekende Soldaat, aan de Congreskolom in Brussel.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt trouwens niet alleen aan de Congreskolom herdacht. Op 9 mei opent het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis de deuren van zijn gloednieuwe permanente tentoonstelling over België en de Tweede Wereldoorlog. De nieuwe expositie brengt met meer dan duizend collectiestukken een overzicht van een van de zwaarste periodes uit de Belgische geschiedenis.

Lees meer op de site van het Legermuseum.