-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie in de wereld: gevechtssteun, opleiding, medische hulp en meer

Defensie in de wereld: gevechtssteun, opleiding, medische hulp en meer

 

Defensie heeft op 30 september een persconferentie gehouden over de lopende militaire operaties, met voorop operatie Desert Falcon (ODF). De opdrachten van onze F-16's in Irak en Syrië zijn volop in het nieuws. Defensie legde dan ook in detail het verloop, het doel en de resultaten van de operatie uit.

Generaal-majoor vlieger Frederik Vansina, de commandant van de Luchtcomponent, toonde met verscheidene statistieken en werkmethodes het professionalisme aan van de militairen van ODF. "De coalitie beschouwt België als een betrouwbare partner", besloot Vansina. "Tegelijk respecteren we onze inzetregels tot op de letter en hebben we geen enkel geval van collaterale schade. We kunnen dus zeggen dat honderd procent van onze opdrachten een positief resultaat hebben." Het gevecht van de internationale coalitie tegen DAESH maakt deel uit van een breder kader om de burgersamenleving op lange termijn weer op te bouwen.

Defensie helpt trouwens ook nog steeds Iraakse troepen op te leiden. "We doen er aan force generation", vertelde fregatkapitein Guy Schotte, hoofd van de afdeling Lopende Operaties. "Dat betekent dat we hun soldaten helpen opleiden. De oorlog in Irak is een zaak van de Irakezen, het is onze rol om hen te steunen. De Iraakse troepen hebben hun niveau de laatste tijd trouwens opmerkelijk verbeterd. België houdt zich meer en meer op de achtergrond." Binnenkort zal Defensie er meer de rol van raadgever voor de Iraakse legerstaf gaan spelen.

In 2016 heeft de inzet in eigen land een duidelijke impact op de Defensieoperaties. Van alle ingezette militairen dit jaar, nam 73 procent deel aan de operaties Vigilant Guardian (steun aan de politie op straat) en Spring Guardian (steun aan de politie en interventietroepen bij nucleaire installaties). "De Landcomponent voelt die inzet het meeste", benadrukte Schotte. "De operatie Baltic Piranha, waarmee we de internationale operationele samenwerking oefenen bij de grens met Rusland, is voor hun soldaten een unieke kans om hun vaardigheden samen met andere wapens en landen te oefenen."

Hij herhaalde ook dat de opgeleide troepen in de Democratische Republiek Congo en het veiligheidspersoneel ter plaatse een belangrijke rol spelen bij het geweld van de laatste weken in Kivu en Kinshasa. Een Belg heeft ook een leidende functie bij de missie van de Europese Unie om de Burundese troepen op te leiden, onder leiding van het Eurocorps.

Defensie neemt deel aan de meeste van de grote wereldconflicten. Elders zijn ook kleine detachementen actief, bijvoorbeeld voor medische opleidingen in Oekraïne of logistieke steun in Georgië. Op de Middellandse Zee loopt operatie Sophia nog steeds verder. Daar ondersteunen we de opleiding van de Libische kustwacht en binnenkort vertrekt ook het fregat Louise-Marie daar naartoe. Defensie draagt dus zijn steentje bij op bijna alle fronten.