-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie blijft aanwezig in Mali en Congo

Defensie blijft aanwezig in Mali en Congo


De ministerraad gaat akkoord met twee voorstellen van de minister van Defensie: de deelname aan de tweede trainingsmissie van de Europese Unie in Mali (EUTM Mali) en de inzet van een twintigtal militairen gedurende drie maanden in Kindu (Democratische Republiek Congo) voor een coaching van de vorming van complementen voor de Congolese snelle interventie-eenheden.

Het Belgische detachement troepenbescherming in Mali bestaat uit een tachtigtal militairen waaronder ook enkele stafofficieren voor de hoofdkwartieren van Bamako en Koulikoro. De inzet wordt met deze beslissing vanaf half mei voor een jaar verlengd. De taken voor het detachement blijven het beschermen van de instructeurs, het EUTM-personeel en de infrastructuur tijdens de gecentraliseerde en gedecentraliseerde training, het begeleiden van konvooien tussen Bamako en Koulikoro en het klaar staan als snelle interventiemacht bij incidenten.

Het detachement in de Democratische Republiek Congo krijgt ook gedurende twee weken versterking van een medische steun van tien militairen en een luchttransportmiddel met 23 militairen. Zij zullen mee de veiligheid organiseren tijdens de syntheseoefening. Ook werd de inzet van twee militairen gedurende twee maanden beslist om de operationele communicatiecapaciteit van de Congolese snelle interventie-eenheden verder uit te bouwen.