-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

Defensie actiever dan ooit in Baltische regio

Defensie actiever dan ooit in Baltische regio

 

Tijdens een persconferentie op 12 september op de vliegbasis van Florennes, heeft Defensie zijn engagement in de Baltische regio bevestigd. Momenteel nemen meer dan 250 Belgisch militairen er deel aan de NAVO-operaties enhanced Forward Presence en Baltic Air Policing. Show of presence is hun voornaamste wapen.

Meer dan 680 Belgische militairen nemen momenteel deel aan een buitenlandse opdracht. Bijna een derde van hen vind je in de Baltische staten: Estland, Letland en Litouwen. Dat hoge aantal is te wijten aan het Readiness Action Plan van de NAVO, dat sinds de annexatie van de Krim door Rusland aan belang gewonnen heeft.

Sinds 2004 heeft Defensie voor de opdracht Baltic Air Policing (BAP) al acht keer F-16's naar de Baltische staten gestuurd. Hun voornaamste opdracht bestaat erin andere vliegtuigen visueel te identificeren en te schaduwen en te dienen als een snelle reactiemacht (Quick Reaction Alert).

De operatie enhanced Forward Presence (eFP) ging van start in 2017 en houdt vooral een logistieke bijdrage in. De Belgen blijven ook dit jaar onder Duits commando maar drijven hun deelname wel op: van 188 naar 241 militairen. Bovendien maken ook 34 gevechtsvoertuigen de oversteek naar het Litouwse hoofdkwartier in Rukla.

De acties van de NAVO in de Baltische regio blijven niet onopgemerkt. Zo organiseert Rusland half september de gezamenlijke oefening Vostok-2018, met Chinese en Mongolische troepen. Daarvoor zijn maar liefst 300.000 militairen gemobiliseerd in Oost-Siberië.