-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De zomercampagne van de Nautische School

De zomercampagne van de Nautische School

 

Voor de leerlingen van de marine is de tijd van het jaar weer aangebroken. Na een lange periode op de banken van de Nautische School is het tijd om hun kennis in de praktijk om te zetten.

De eerste dag was opnieuw even wennen, het was immers een halfjaar geleden dat de leerlingen een campagne op zee hadden gehad. Op het programma stonden dit jaar bezoeken aan Newcastle, Londen en Saint-Malo. Het belangrijkste blijven echter de periodes op zee.

Vanaf de eerste dag was het programma van de Bellis en de Godetia, de schepen die deelnemen aan de zomercampagne, goed gevuld. De dag begon immers al met een nauw vaarwater: het Oostgat. Met de commandant van de Marinecomponent aan boord van de Godetia zorgde dit toch voor wat extra stress.

Vanaf de tweede dag wisten de leerlingen dankzij de opmerkingen van de instructeurs stilaan weer wat van hen werd verwacht. Tijdens de voorbereidingen voor de manoeuvres in nauwe vaarwaters of het naderen van ankerplaatsen wisselden de oefeningen elkaar af: in formatie leren varen, bevoorrading op zee of reacties op calamiteiten. Zo waren er oefeningen man overboord en gesimuleerde pannes aan de stuurinrichting of de machines. Daarbovenop kwamen de wachtbeurten die de leerlingen moeten lopen als officier of assistent-officier van wacht in doublure.

Ook het leven aan boord was niet altijd even gemakkelijk. Hoewel ze deze campagne zeer veel geluk met het weer hadden, is het toch niet altijd evident om dag in dag uit bij elkaar door te brengen. Iedereen moet in staat zijn om water bij de wijn te doen en sommige zaken door de vingers te zien.

Tot slot kwam het kader van de Koninklijke Militaire School op bezoek tijdens de campagne van de leerlingen. Verschillende demonstraties, zoals een mijnexplosie en medische oefeningen, werden wegens het slechte weer echter afgelast. Een demonstratie met de Alouette III-helikopter van Koksijde kon wel doorgaan. Enkele kaderleden bleken echter toch niet zo geschikt voor het leven op zee.

De komende twee weken zal de nadruk vooral liggen op de leerlingen van de applicatieschool. Zij doorlopen daar de laatste fase voor ze volledig gevormd zijn als officier van de wacht. De lat ligt elke keer weer hoger, tot ze het noodzakelijke niveau voor hun navigatie-examen bereiken. De andere leerlingen zullen hen natuurlijk helpen bij de voorbereidingen hiervoor.

Tijdens deze campagne scheepten er ook leerlingen en instructeurs van de Technische School in. Zij verdiepen hun technische kennis van de verschillende platformen en maken kennis met het boordleven.

Voor de leerling-dekonderofficieren start de eerste vakopleiding. Hierbij toetsen ervaren instructeurs permanent hun theoretische en praktische kennis.