-A A +A

Andere informatie en diensten van de overheid: www.belgium.be

De wacht op tijdens een operatie

De wacht op tijdens een operatie

 

Tijdens de ontmijningsoperatie Open Spirit is de Belgische mijnenjager M923 Narcis 24 uur op 24, zeven dagen op zeven operationeel. Om dag en nacht op mijnen te kunnen jagen, wordt de bemanning in twee groepen verdeeld, die elkaar om de zes uur afwisselen.

"Wij zijn opgedeeld in twee grote groepen: bakboord en stuurboord", zegt vaandrig-ter-zee Justine Goudeseune, wachtofficier aan boord. "Ik loop wacht van middernacht tot zes uur 's ochtends. Daarna eet ik iets en kan ik ongeveer zes uur slapen. Om twaalf uur 's middags begin ik dan aan mijn tweede shift van zes uur."

De Narcis is 23 dagen op operatie, maar daar horen ook transit- en havendagen bij. Effectief op mijnen jagen doen ze van 21 augustus tot 1 september. Twaalf dagen onafgebroken op mijnen jagen, dat vraagt wel iets van de bemanning.

"Op het einde kan het wel zwaar worden", volgens Justine. "Dan begint de vermoeidheid door te wegen en worden mensen al wat sneller prikkelbaar. Gelukkig werken we hier met een heel goede ploeg samen. Op zich valt het dus goed mee."